نمیتوان تاریخ کشور بوسنی را نوشت ولی نامی از او به میان نیاورد. او برای تمام مسلمانان وطن پرست بوسنی یک قهرمان است. در زمانی که مسلمانان تحت محاصره بودند و تحریم سلاح آنها را در دفاع از خود ناتوان ساخته بود، چنگیچ از ارتباطات جهانی خود استفاده کرد تا به کمک آنها بیاید.
آنها از ما نه غذا که سلاح می خواستند و شعارشان در همهجا این بود که: نمیخواهیم با شکم سیر به دست دشمن سرهایمان بریده و شکمهایمان دریده و در مقابل چشمان اشکبارمان زنان و کودکانمان قتلعام گردند. به جای غذا به ما سلاح بدهید
روی سنگ در دو محراب کوچکتر راست و چپ که دو حاشیه کوچک نقره ای دارد به دو زبان فارسی و بوسنیایی نوشته شده:
به یاد شهدای ایرانی که جان خود را برای تحقق صلح در کشور بوسنی و هرزگوین نثار کردند.
سلیمان افندی چلیکوویچ در این مراسم ضمن گرامیداشت یاد و خاطراه شهدای جنگ بوسنی و هرزگوین، جمهوری اسلامی ایران را یکی از دوستان واقعی و راستین بوسنی و هرزگوین عنوان کرد که در تمام شرایط به خصوص روزهای سخت و دشوار جنگ در کنار دولت و مردم بوسنی ایستاد.
از کتاب های «لبخند من، انتقام من است» ، «کارت پستالهایی از گور» و «خداحافظ سارایوو» در این مراسم رونمایی خواهد شد.
فراخوان شرکت در پیاده روی مارش میرا تا تاریخ ١٣٩٧/١/٢٧ تمدید شد.
تشکل مردمنهاد رهروان ستارگان هدایت با همکارى کالج فارسی بوسنیایى، به مناسبت بیست و سومین سالگرد نسلکشی سربرنیتسا برگزار میکند:
گردهمآیی بینالمللی فعالان صلح و مقاومت در بوسنی و هرزگوین، همزمان با راهپیمایی مارش میرا
او به ما گفت که او با میلوشویچ توافق کرده تا دو تیم در راستای عادیسازی روابط میان صربستان و کرواسی کار مذاکره کنند. با این حال، لازم بود که ایده اصلی این مذاکرات را پنهان نگه داریم…
البته امروز خیلیها ممکن است بگویند امضای توافقنامه اشتباه بود و باید جنگ ادامه پیدا میکرد. این افراد شرایط آن زمان را مدنظر قرار نمیدهند و از دور به ماجرا نگاه میکنند…
با حضور شهردار سارایوو از سنگ یادمان شهدای ایرانی در کشور بوسنی هرزگوین رونمایی شد. همزمان با هفته دفاع مقدس سنگ یادمان شهدای ایرانی در کشور بوسنی و هرزگوین توسط شهردار سارایوو و سفیر جمهوری اسلامی ایران رونمایی شد.
در این مراسم که با حضور اعضای سفارت، مسئولین نهادهای ایرانی و تعدادی از علاقمندان بوسنیایی برگزار شد شهردار سارایوو ضمن ادای احترام به شهدای ایرانی از کمک های جمهوری اسلامی ایران به بوسنی و هرزگوین در زمان جنگ قدردانی کرد و اظهار داشت: یاد و خاطره شهدای ایرانی در بوسنی و هرزگوین همیشه جاویدان خواهد بود. اسکاکا افزود: این شهدا با ایثارگری و جانفشانی برای تحقق صلح در این سرزمین از جان خود گذشتند و ما هیچگاه کمکهای انسان دوستانه دولت و ملت ایران را فراموش نخواهیم کرد.
محمود حیدری سفیر کشورمان نیز ضمن گرامی داشت یاد و خاطره شهدای هشت سال دفاع مقدس گفت: امنیت و آسایش مردم مردم بوسنی و هرزگوین مرهون تلاش ها و ایثارگری هزاران شهید مظلوم بوسنیایی و غیور مردانی همچون شهید رسول حیدری، شهید محمد حسین نواب، شهید بهنام نیکنام و شهید عبدالله کلاشک است که در شرایط سخت و برای تحقق صلح در این کشور جان خود را نثار کردند.
در پایان این مراسم شهردار سارایوو، سفیر جمهوری اسلامی ایران ،مدیران نهادهایی ایرانی و دیگر حاضرین در مراسم با اهدای گل به مقام والای این شهدا ادای احترام کردند. گفتنی است با توجه به موقعیت مکانی سفارت، این سنگ یادبود که مزین بنام چهار شهید ایرانی است هر روزه در منظر جمعیت زیادی از شهروندان سارایوو و گردشگران خارجی قرار دارد.
برخی از مشخصات سنگ یادمان:
به یاد شهدای ایرانی که جان خود را برای تحقق صلح در کشور بوسنی و هرزگوین نثار کردند.
از دیگر نمونه های چنین یادمانی در سارایوو می توان مجسمه یاد بود کشته های فرانسوی در جنگ بوسنی در مقابل سفارت فرانسه، سنگ بنای یاد بود کشته های آلمانی در جوار سفارت آلمان و تابلوی یادبود سربازان کشته شده در فرودگاه سارایوو اشاره کرد.
زمانی که قبل از سفر، برای خداحافظی خدمت مقام معظّم رهبری رفته بود، بعد از فرودگاه به من زنگ زد و گفت: «وقتی رفتم خدمت آقا، آقا فرمودند که سلام من را به اصحاب سیّدالشهداء برسان. نمی دانم منظور حضرت آقا چیه؟ آیا رزمندگانی که در بوسنی می جنگند را اصحاب سیّدالشهداء می دانند یا چیز دیگری است؟» سفر آخر ایشان بود و دیگر برنگشت.
ادامه آرشيویک مدت بود که روغن ماشین کم شده بود. محمود راه افتاد رفت چند شهر دیگر، روغن ماشین گیر آورد. چند حلب برداشت و آورد ملایر. همان در سپاه ملایر که رسید، عموش از راه رسید. محمود را دید. گفت «محمود جان، یک قوطی از این روغن ماشین ها رو به من می دی؟»
ادامه آرشيومصطفی همیشه به شوخی و جدی قبر خالی کنار شهید تاجوک را نشان می داد و می گفت:
“این جا را برای خودم نگه داشتم”
اما شب قبل برادرش شهید حیدری را در خواب دیده بود که می گوید:
“فردا شب برای من مهمان می آید”
Salam from bosnia,mashallah ,in visoko town there is a street for sehid resul